blog
BasicBlog: Aandachtvragend gedrag
In de serie Basic Blogs over honden presenteren we vandaag de tweede. Ditmaal over aandachtvragend gedrag.
Er zijn honden die door middel van blaffen of ander opdringerig gedrag constant je aandacht vragen. Wanneer je tv wilt kijken gaan ze voor het scherm staan, bij het begroeten van visite zijn ze luidruchtig aanwezig, wil je rustig op de bank zitten dan zit er constant een natte neus onder je arm, moeten ze even wachten dan blaffen ze zo hard dat het pijn doet aan je trommelvliezen. Hoe ontstaat dit gedrag en hoe kom je er vanaf?
Hoe ontstaat aandachtvragend gedrag?
De meeste gewoontes beginnen vaak schijnbaar onschuldig. De hond start, en jij reageert hierop:
• De hond piept, je denkt dat hij moet plassen en je gaat met hem naar buiten.
• De hond blaft en je vraagt: “wat is er?”
• De hond legt z’n poot op je knie om geaaid te worden…dus je aait hem.
• De hond legt constant een speeltje voor je neer…en je gaat spelen.
Het is moeilijk voor te stellen dat deze schijnbaar onschuldige gedragingen ertoe kunnen leiden dat de hond steeds opdringeriger wordt. Zelfs tot op het punt waarop hij blaffend voor je staat en wellicht met bijten probeert zijn zin te krijgen. Het is een probleem dat we vaker tegenkomen in onze praktijk als Kynologisch Gedragstherapeuten.
Het sneeuwbaleffect
Het opdringerige en aandacht vragende gedrag neemt langzaam toe. Eerst was het sporadisch en alleen op bepaalde momenten. Daarna breidt het zich uit naar momenten dat je aan het telefoneren bent, tv kijkt, aan het eten bent of een praatje op straat wilt maken.
Het probleem is iedere keer hetzelfde, alleen de context is verandert. In een poging om het gedrag af te leren probeer je in eerste instantie het gedrag te negeren. De hond krijgt nu niet wat hij gewend is om te krijgen. Dus hij houdt aan; het piepen, blaffen, poot geven en soms bijten wordt dwingender.
Door je eigen reactie wordt het ongewenste gedrag onbedoeld beloond. Door er toch soms op te reageren (negatief of positief) wordt het gedrag onbedoeld in stand gehouden. Sterker nog, het gedrag neemt gestaag toe tot het een echt probleem is geworden. De hond is een volhouder en blaft 5, 10 tot 15 minuten achter elkaar, laat rode strepen op benen achter door het krabben met zijn poten en bijt in voeten, benen, handen.
Dit zorgt natuurlijk niet voor een gelukkige eigenaar of hond.
Veel gemaakte fouten
Alles wat je wilt is in alle rust tv kijken, telefoneren, eten en tijdens de wandelingen een praatje maken zonder dat de hond constant aandacht vraagt. Wat te doen? De meeste mensen hebben één tot drie scenario’s: De hond zijn zin geven, verbale reprimandes of fysiek straffen.
• de hond zijn zin geven.
De eigenaar verzint van alles om de hond rustig te krijgen op het moment dat hij aandachtvragend gedrag vertoont. Spelen, naar buiten gaan, tegen de hond praten, bot geven enz.
De valkuil hier is dat je het aandachtvragende gedrag beloont.
• verbale reprimandes.
De eigenaar roept “nee” of “rustig” of duwt de hond weg.
Hiermee versterk je de frustratie bij de hond en beloont daarnaast het opdringerige gedrag (negatieve aandacht is nog steeds aandacht en dus een beloning).
• fysieke straf.
De eigenaar geeft de hond een ‘time out’ door hem op de gang te zetten, een sleutelbos naar de hond te gooien, de waterspuit te gebruiken.
De hond wordt steeds ongevoeliger voor straf, de relatie hond eigenaar verslechtert, het probleem wordt erger of manifesteert zich in ander, meer ernstige gedragsproblemen.
Wat moet je doen? Hoe voorkom je het?
Hoe kun je het beste met aandachtvragend gedrag omgaan en hoe voorkom je dit gedrag?
Tip 1: creëer een rooster.
Anticipeer op de dagelijkse behoeften van de hond en neem zelf het initiatief. Wacht dus niet op de hond om aan te geven dat hij naar buiten moet door middel van piepen of blaffen of dat hij wil spelen.
• Houd bij een pup tijdens het zindelijk maken een strak schema aan: altijd direct naar buiten gaan na het eten, slapen, spelen en daarnaast elk uur of om het uur.
• Speel op vaste tijden en begin met spelen als de hond rustig is – dus niet als hij onrustig is, blaft of ander gedrag vertoont wat je niet wilt. Wanneer je op vaste tijden speelt weet de hond precies waar hij aan toe is en zal tussendoor niet komen zeuren. Stop niet gelijk na vijf minuten maar maak er iets leuks van.
• Als je een energieke jonge hond hebt die elke avond om 19.00 uur z’n ‘gekke-uurtje’ heeft, plan dan een wandeling en speelsessie om 18.30 uur. Na de wandel/speelsessie geef je hem een lekker nieuw bot zodat hij totaal geen behoefte meer heeft om als een dwaas rond te rennen en te blaffen.
• Als je weet dat de hond elke keer gaat blaffen om aandacht wanneer je aan de telefoon bent, geef hem dan een bullepees of een gevulde Kong vóórdat je gaat telefoneren. Geef de hond geen kans om opdringerig gedrag te ontwikkelen, wees het voor en anticipeer.
• Hetzelfde geldt voor een praatje tijdens de wandeling. De meeste honden vervelen zich al snel en gaan dan zeuren en aandacht vragen. Je bent uit met de hond en niet met de toevallige passant. Beperk gezellige gesprekken: met je hond wandelen betekent dat je actief met je hond bezig bent (quality-time voor de hond). Geef het ongewenste gedrag geen kans om zich te ontwikkelen.
Tip 2 Train je hond op basis van belonen.
Wat kan je doen als de hond zich toch opdringerig gedraagt?
Wees geduldig en onthoud dat je hond waarschijnlijk onbedoeld vele malen is beloond voor zijn aandachtvragende gedrag.
Omdat het gedrag zowel positief als negatief herhaaldelijk is beloond zal het niet in een paar dagen verdwijnen. Het beste wat je kunt doen is te kiezen voor het minst belonende scenario.
Wanneer de hond het ongewenste gedrag vertoont, wacht dan tot de hond 2 tot 3 seconden rustig gedrag laat zien en geef daarna de hond de kans om op een eenvoudige manier een beloning te verdienen.
Vraag de hond iets te doen wat hij makkelijk kan (zoals bijvoorbeeld “Zit”) en geef hem een beloning.
Op deze manier verleng je de 3 seconden van rustig gedrag door van hem ander gedrag te vragen en dit te belonen met voer of een kalm spelletje.
Dit leert de hond niet persé om geen aandacht meer te vragen maar onderbreekt wel het aandacht vragende gedrag en voorkomt dat hij steeds harder zijn best gaan doen om aandacht te krijgen.
Tip 3: geef de hond lichamelijke en geestelijke uitdaging
Een hond is een stukje natuur in je huis. Wat veel mensen niet weten is dat de gemiddelde volwassen hond gemiddeld 3 tot 4 uur lichamelijke of geestelijke stimulatie nodig heeft. Dat is natuurlijk afhankelijk van het soort hond maar voorwaar niet te veel. Denk je maar eens in: Als hij 3 tot 4 uur stimulatie krijgt dan moet hij alsnog 20 tot 21 uur als een levend vloerkleedje ergens in een hoekje liggen……………
Een paar adviezen om de hond voldoende lichamelijke en geestelijke uitdaging te geven.
• Een hond met veel energie zal behoefte hebben aan spannende wandelingen waarbij hij dagelijks de gelegenheid krijgt om los rond te rennen. Zoek ze op in je omgeving en je gaat er zelf ook van genieten.
• Geef zijn brokken niet gratis maar laat de hond ervoor werken. Gooi de brokjes tijdens de wandeling in het gras zodat hij zijn neus moet gebruiken.
• Laat hem tijdens de wandeling en thuis eenvoudige oefeningen doen en geef als beloning een voertje of gooi het een stukje bij de hond vandaan zodat hij moet gaan zoeken.
• Neem speeltjes aan een touw mee naar buiten zodat hij er achteraan kan jagen. Dit triggert zijn jachtinstinct en voldoet aan zijn natuurlijke behoefte.
• Vul thuis een Kong met brokjes die je eerst mengt met blikvoer zodat hij moeite moet doen voor zijn maaltijd.
• Kijk eens op Youtube naar hersenkrakers voor honden of denkspelletjes voor honden om leuke ideeën op te doen om je hond geestelijk uit te dagen.
Conclusie
Het is makkelijker om ongewenst gedrag te voorkomen dan om ongewenst gedrag af te leren. Creëer daarom een routine waarbij aan de lichamelijke en geestelijk behoefte van de jonge hond wordt voldaan. Voldoe je daar aan, dan creëer je ook rust op die momenten dat het nodig is. De hond weet dan waar hij aan toe is.
Heb je vragen over dit onderwerp of wil je als hondenbezitter meer controle over je eigen hond krijgen? Neem contact met ons op. We zijn 7 dagen per week telefonisch bereikbaar.
Comments are closed