blog
Basic Blog: Gemotiveerd lopen voor gevorderden
In de serie Basic Blogs over honden presenteren we vandaag de blog over het gemotiveerd lopen met je hond. Hoe hou je een wandeling of training leuk en spannend? Hoe zorg je ervoor dat je hond met jou bezig is en niet wegloopt naar daar waar het wél leuk is? De training en normale wandeling met je hond worden veel leuker met onze 10 tips.
10 manieren om je hond te motiveren tijdens het leren (voor gevorderden)
Hoe vaak hoor je niet op de training “hij heeft er geen zin meer in”? Of tijdens de wandeling “hij heeft altijd meer aandacht voor anderen dan voor mij”? Maar hoe vaak zie je ook mensen die hun hond uitlaten en dan tijdens de wandeling anderhalf uur alleen maar bezig zijn met hun mobieltje? Of alleen maar onderling aan het kletsen zijn. En dus ben je eigenlijk anderhalf uur je hond compleet aan het negeren. Tja……. dan zou ik ook ergens anders naar toe lopen. Geef je hond quality-time tijdens de training maar ook tijdens de wandeling. Het is hét moment van de dag voor de hond en maak er iets leuks van. Hoe doe je dat? Onze 10 tips gaan je daarbij helpen.
Tip 1: Heb lol!
…en straal dat ook uit.
Maak van het netjes naast lopen een spel. Zowel tijdens de training maar ook tijdens de wandeling. Glimlach tijdens het volgen, lach hardop als je hond tijdens het hierkomen op de gewenste (!) snelheid naar je toe komt.
Gebruik looptechnieken: huppel, skip (waarbij het ene been voor het andere blijft), doe ‘silly walks’, werk in slowmotion, of juist snelwandelen terwijl je verbaal juist wel helemaal uit je dak gaat… Yeah!
Motiveer je hond met een starttraining. Dat zorgt bij de start van een oefening voor een hoge concentratie en maximale aandacht van je hond:
– Laat hem eerst zitten en beloon nog voordat je wat met hem hebt gedaan.
– Zeg daarna op spannende toon “ready… steady… GO!!”
– Begin energiek te lopen en kijk vrolijk naar je hond.
– Zeg “YES” en gooi een voertje weg.
– Ga uit je dak als je hond weer bij je aansluit.
Tip 2: ACTIE !
Zorg voor actie tijdens de wandeling en het trainen. Speel bijvoorbeeld een spelletje speedzitten.
– Ren van boom tot boom (of lantaarnpaal, auto, pylon enz.)
– Laat de hond ter hoogte van de boom zitten en ren, zodra hij zit, meteen (!) door naar de volgende boom voor een volgende zit, etc etc.
Dit kun je ook oefenen met staan en / of met af.
Een andere variant is om (zonder te stoppen) zigzaggend te lopen of te rennen tussen zelf neergelegde ballen of stenen (of andere items) en ren er in een rechte lijn langs op de terugweg). Doe eventueel een voedselcircuitje:
– Gooi een voertje voor je hond weg.
– Zodra je hond het voertje heeft roep je hem terug: hoe sneller hij komt, des te sneller jij weer iets weggooit!
– gooi weer een voertje weg….
Wat te denken van de doggy push-ups? Zit – Af – Zit – Af . . . . . in een rap tempo en ….ACTIE !
Tip 3: Wees duidelijk
Voor honden is het soms echt zó ontzettend moeilijk te begrijpen wat wij nu precies van ze willen… We geven vaak heel slecht aan wat we graag willen zien. Wees duidelijk: reageer helemaal niet (of neutraal) als de hond niet doet wat je bedoelt. Beloon hem dan ook niet.
Geef met een enthousiaste ‘YES!’ aan als de hond wél doet wat je bedoelt en ga uit je dak met ‘SUPER!’ als de hond echt perfect doet wat je wilt. Zorg dat je hond gaat werken voor die ‘super!’ en de daarbij passende jackpot/beloning.
Tip 4: Mmmmmm ………..
Zorg voor superlekkere beloningen. Maar dan ook wel superlekker!! Wees creatief, denk aan stukjes kip, Yamiworst, Bifiworstjes, blokjes kaas, smeerkaas uit een tube, leverpastei, knakworst… Het moet echt de hoofdprijs zijn.
Laat je hond na een geslaagde oefening voor het ultieme feelgood-gevoel gewoon eens een heel doosje lekkers in één keer leegeten: wauw, dan is trainen en samen met jou bezig zijn pas echt leuk!
Of doe aan ‘fine dining’: voer een beloning in héél kleine stukjes achter elkaar aan je hond, zodat die het idee heeft dat het belonen extra lekker lang duurt. Zorg voor hap, slik, weg-beloningen die niet groter hoeven te zijn dan een halve pinknagel.
Tip 5: Wees slim(mer) !
Veel honden zijn probleemoplossers en houden van uitdagingen en nadenken. Daarnaast zijn het gewoontedieren die goed kunnen inspelen op jouw lichaamstaal en voordat je het weet zijn allemaal routines en rituelen ontstaan. Het is een gewoonte geworden. Laten we deze routines en gewoontes eens gaan veranderen…….en laat de hond eens gaan nadenken en uitdagen.
– Laat de hond eens naast je lopen terwijl jij je handen op je hoofd legt of op je rug in plaats van voor op je buik. Blijft je hond je nog steeds volgen? Snapt hij het nog?
– Ren eens een rondje om je zittende hond heen (langzaam opbouwen) of raak je tenen aan terwijl hij zit. Blijft hij nog steeds zitten?
– Zeg eens ‘doperwt’ in plaats van ‘hier’. Begrijpt je hond het nog steeds?
– Wat doet je hond als je een opdracht fluistert i.p.v. hardop zegt? Of een commando geeft terwijl je met je rug naar de hond toe staat of languit liggend op de grond?
Als je dit goed stapje voor stapje opbouwt kom je een heel eind. Als jij bijvoorbeeld de Kabouter Plop dans kunt doen om je zit-blijvende hond, dan is een blijf-oefening van een paar minuten tijdens de hondencursus straks echt een peulenschil!
Kortom: probeer je hond slimmer af te zijn, te ‘outwitten’, zoals dat zo mooi heet in het Engels. Maar pas op, voor je het weet is je hond jou weer te slim af!
Tip 6: Weet wat je beloont
Timing is reuze belangrijk: beloon op het juiste moment en dat is in de oefening, terwijl de hond bezig is te doen met wat jij graag wilt dat hij doet, en niet na afloop. Volgt de hond perfect? Geef hem tijdens het volgen als verrassing ‘lots of cookies!’ achter elkaar en volg meteen weer verder, zodat de hond vol verwachting aan het werk blijft – hij weet immers maar nooit wanneer zijn baas weer zo fantastisch uit zijn dak gaat! Wanneer valt nu die jackpot?
Niet opgelucht rondspringen en belonen na afloop van bijvoorbeeld een blijf-oefening maar tijdens het blijven zelf: goed zo, dát is braaf blijf, knappe hond.
Het leuke hoort in de oefening te zitten. Na afloop is een oefening, even zwart-wit gezegd, niet leuk meer (want afgelopen, en dat is jammer, want het was juist zo leuk!)
Tip 7: Testing…..Testing…….
Doe aan ‘proofing’: test of je hond écht beheerst wat je denkt dast je hem geleerd hebt. We vergeten vaak dat er na het aanleren een testfase hoort te komen. Soms leren we gedrag éénmaal aan en denken dat de hond dit zonder te oefenen of te testen zijn hele leven beheerst. Je moet het wel onderhouden natuurlijk.
Blijft de hond ook zitten als je tennisballen langs hem heen gooit? Wat als je een speeltje gooit en vervolgens je iets verderop wachtende hond ‘hier’ roept? Gaat hij dan apporteren (dat had je niet gevraagd!) of komt hij netjes bij je?
Blijft de hond zitten als je blijft zegt, maar tegelijkertijd spanning op zijn riem zet? Uiteraard moet de hond de oefeningen wél eerst kennen voordat je ze kunt gaan proofen!
Tip 8: Genoeg is Genoeg
Een korte tip: Breek je training af als het niet goed gaat, en blijf niet doormodderen.
Stop daarentegen ook als je voor je gevoel perfect gelopen hebt. Perfect kan niet beter, alleen maar slechter! Stop op het hoogtepunt en voorkom dat je hond de fout in gaat.
Tip 9: Take your time !
Veel mensen willen vaak te veel en te snel. Zeker wanneer ze in het bezit zijn van een graag willend, snel lerend hondenexemplaar.
Vaak onder het motto ‘anders gaat hij zich vervelen’. Maar wat wij vervelen noemen, is vaak een gebrek aan trainingstechnieken van onszelf.
Overvoer je hond niet te vroeg met teveel dingen. Bouw ook de bestaande oefeningen uit naar een hoger niveau. Denk jij dat jouw hond de oefening ‘touch’ echt al kent en klaar is voor iets anders? Kijk dan eerst maar eens of hij ook 30 seconden (en dat is lang) je hand kan aanraken!
Later moet hij ook nog wat nieuws te ontdekken/sporten hebben!
Tip 10: Wees creatief !
Bedenk eens tien dingen die je een hond kunt leren met behulp van een plastic doosje. Doe een kwispelwedstrijd. Verzin oefeningen die je vanuit je luie stoel of thuis in de gang op de vierkante meter kunt trainen.
Ehm… wie zei er ook alweer dat hondentraining saai is?
Wil je ook leren hoe je je hond kunt motiveren? Kom eens kijken bij Basic Hondenschool.
Of neem contact met ons op. We zijn 7 dagen per week telefonisch bereikbaar: 06-15384169. Een mailtje sturen kan natuurlijk ook: info@basic-hondentraining.nl
Comments are closed