blog
BasicBlog lichaamstaal: gapen
Honden communiceren niet met gesproken taal maar met lichaamstaal. Dat doen ze onderling maar ook naar anderen en dus ook naar mensen. Daar is inmiddels al erg veel over bekend en over geschreven.
Bij Basic Hondenschool trainen we al vanaf de eerste cursussen op lichaamstaal en leren onze cursisten vele gebaren om de hond duidelijk te maken wat we willen. We leren ze ook de basis van gedragingen en signalen van de hond te herkennen. Het geoefend oog kan vele uitdrukkingen van de hond opvangen en als het goed is ook daarnaar handelen.
In deze BasicBlog gaan we in op een van de signalen van de hond: het gapen.
Waarom gapen honden?
Honden gapen, net als mensen, als ze moe zijn, net wakker worden of uit stress. Fysiek gezien verlaagt gapen even kort de bloeddruk en ‘koelt’ de hersenen. Het is dus heel functioneel. Als wij in een spannende situatie zijn geweest, bijvoorbeeld na een lastige vergadering of woordenwisseling en daarna in de auto naar huis rijden, komt de neiging tot gapen veelvuldig naar boven. Maar ook wanneer we nerveus zijn voor iets dat komen gaat en niet echt prettig is. Gapen is niet iets wat je bewust doet en is lastig tegen te houden en te onderdrukken.
Bij honden kan gapen dus ook een stress signaal zijn. De stress is bijvoorbeeld te zien door tongelen (de tong snel naar binnen en naar buiten bewegen) en veelvuldig hijgen. Gapen is een reactie daarop, een manier om stress weg te laten vloeien.
Een beetje stress is overigens niet erg, daar ontkomen we niet aan. Sterker nog, een beetje stress op de juiste momenten kan voor betere prestaties zorgen. Langdurige en veelvuldige stress is echter zeer ongezond. Gezonde stress noemen we ook wel ‘eustress’ en ongezonde ‘disstress’.
Op de foto zie je een pup aan de lijn gapen. Het kan zijn dat hij in conflict is; eigenlijk geen zin heeft om langer stil te blijven zitten, maar toch moet. Het kan ook de aanwezigheid van personen of honden in de omgeving zijn die de stress veroorzaken en dat hij daarom gaapt.
Gapen wordt ook wel gezien als een kalmerend signaal. Op deze wijze zou de hond niet alleen zichzelf maar ook de andere partij kalmeren. Het is een mooie bijwerking als het gapen ook op de andere partij kalmerend werkt – omdat deze dan blijkbaar (h)erkend dat de hond stress heeft en met rust gelaten moet worden.
Overigens wordt ook gezegd dat wanneer een hond gaapt zonder overdreven zichtbaar tonen van het gebit minder extreme stress ervaart dan wanneer hij de tanden duidelijk toont – en er soms ook geluid bij produceert. Dan is het wel een heel duidelijk signaal: “ik wil dit niet meer, laat me met rust….”
Samen gapen
Je hond kan zelfs gaan gapen wanneer jij gaapt. Dit lijkt misschien normaal omdat gapen nu eenmaal aanstekelijk werkt, maar het is eigenlijk heel bijzonder omdat maar weinig dieren op menselijk gapen reageren. Daarnaast is het zo dat je eigen hond veel meer en vaker op jouw gapen reageert dan op het gapen van een vreemd persoon. Dit gapen heeft overigens niets met stress te maken maar meer met empathie. Alweer een bewijs hoe nauw verbonden honden met hun eigenaar, en visa versa natuurlijk
Probeer het maar eens: samen met je hond gapen. Deze video op YouTube laat je wat voorbeelden zien van het onderzoek naar gapende mensen en hun honden. https://www.youtube.com/watch?v=Bvmwita1aGw.
Lichaamstaal honden
Wil je meer weten over lichaamstaal van de hond en de betekenis van signalen en gedragingen? Tijdens de Basiscursus bij Basic Hondenschool besteden we hier uitgebreid aandacht aan.
Heb je vragen over cursussen, training of opvoeding van je hond?
Neem contact met ons op. We zijn 7 dagen per week telefonisch bereikbaar: 06-15384169.
Een mailtje sturen kan natuurlijk ook: info@basic-hondentraining.nl
Comments are closed