STERRE
EEN GELEIDEHOND IN OPLEIDING
Wil je weten hoe het aangeleerd wordt? Kijk goed naar de filmpjes en doe stap voor stap na. Je kunt ook onze ONLINE TRAININGEN volgen.
Je kent het wel: iets wat je graag weer zou willen doen maar het komt er niet van. Dat is wat wij hadden bij het zijn van gastgezin van (blinde) geleidehonden. Jaren geleden ervaring opgedaan en inmiddels in al die tijd “geen tijd” gehad. Totdat Geleideschool Herman Jansen voorbij kwam of we …….. etc. Even kijken, even praten en je raadt het al: 7 maart 2020 zijn we Sterre gaan ophalen. Een teefje van een nest van 10 en voorbestemd om later “als ze groot is” fantastisch werk te doen als geleidehond.
Daar gaat een heel traject aan vooraf. Eerst en vooral heeft ze een warm nest nodig om te groeien en te leren zoals iedere andere hond. De basisoefeningen zullen aangeleerd moeten worden en er zal voldoende werkvermogen maar ook enthousiasme moeten zijn.
Kom je er niet uit? Mag je ons ook bellen op de 24/7 hulplijn.
06-15384169
Hier tref je haar verhaal aan. Elke week een filmpje over haar avonturen en leerproces. En we kunnen al verklappen: we hebben in de afgelopen tijden meer dan 4.000 honden in onze handen gehad maar dit is toch wel een toppertje en een poepie.
Alle avonturen zijn ook te volgen op onze Facebookpagina. Maar hier alles nog een keertje op een rijtje met ons commentaar erbij. Je kunt je ook abonneren op ons Youtubekanaal. Daar staan alle filmpjes van Sterre, inclusief tientallen andere. Leuk om te zien, goed om te leren !
De weeknummers hebben betrekking op de leeftijd van Sterre. Zo is ze bijvoorbeeld in het filmpje van WEEK 12, dus 12 weken oud. De laatst toegevoegde video is van MAAND 14. Dit is een eindvideo waarin je kunt zien wat het na veertien maanden is geworden; een hele goede blindengeleidehond, een vrolijke en uiterst sociale huishond en een geweldig kameraadje. We weten dat ze goed werk gaat verrichten, maar misen haar nu al enorm.
Je kan ook gelijk naar de video van je keuze gaan. Klik dan op de knoppen hieronder.
maand 14
week 7
We hebben haar eindelijk in handen gekregen na een reis naar Almere, een inleidend praatje van Wendy Jansen en een kort ritje naar de fokker. Een hele belevenis voor Sterre en tijd voor acclimatisering. Zeker als je uit een warm nest komt. René heeft zijn matrasje voor de eerste nachten in de keuken alweer klaargelegd. De eerste stapjes voor Sterre in een nieuwe wereld zijn gezet. Weten hoe je dit verstandig doet? Ga naar onze puppycursus online en ontdek 17 verschillende thema’s die wij belangrijk vinden.
week 8, deel 1
Het toverwoord voor deze week is “wennen”. Wennen aan de omgeving, aan de doggyride, aan de nieuwe huisgenoten Pip en Mellow, aan de nieuwe geurtjes, aan nanny Bo en ga zo maar door. En dan slapen de pups op deze leeftijd erg veel. Om te groeien maar ook om de nieuwe indrukken te verwerken. Een hele prestatie !
week 8, deel 2
Van jongs af aan begint ook spelenderwijs de training. Het eten is daarbij een heel goed hulpmiddel, zeker als de pup zoals Sterre, voergericht is. Dan doet ze alles om haar eten te krijgen. Profiteer daar van. Trekspelletjes en het Benchspel zijn mooie en nuttige oefeningen. En je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen: Het positieve attentiesignaal in combinatie met Hierkomen.
week 9
Ze leert erg snel.Vandaar dat Feikje het ook moeilijker kan maken zoals het Benchspel vanuit de mand. Dat doet ze stapje voor stapje en heel doelgericht. Sterre kan het allemaal aan. Hierkomspelletjes horen er natuurlijk ook bij. Er worden nieuwe oefeningen geïntroduceerd zoals ZIT en BLIJF, AF en BLIJF en apporteren.
Daarnaast moet ze ook alvast gaan trainen wat ze later als geleidehond moet kunnen: het herkennen van (en stoppen bij) de stoeprand of een verhoging. Oeps en dan heb je ook nog op 9 weken leeftijd die tweede prik bij de dierenarts (6, 9 en 12 weken worden ze geënt).
week 10
Ze groeit als kool……. is al ruim 10 kilo en kilo’s zwaarder dan haar broertjes en zusjes. En toch is ze zeker niet te dik, want daar letten we wel op. Het is gewoon een groot monster. Een monster dat is begonnen met het Krukjesspel. Een spel dat je gaat helpen bij het goed links indraaien van de hond bij (de start van) het volgen. Alles wordt in fases aangeleerd, ook dit spel. En het socialiseren met allerhande voorwerpen en andere dieren gaat gestaag door. Ook de eerste zelfbeheersingsoefeningen.
week 11
Bij Sterre gaat het lopen aan de slappe lijn heel erg goed. Ze heeft volop aandacht. En als dan ook nog eens je lichaamstaal goed is, dan is het los volgen (ook op deze jonge leeftijd) eigenlijk een fluitje van een cent. Je moet natuurlijk wel consequent oefenen en veel geduld en trainingstechnieken hebben. Ook de rest van de basisoefeningen vorderen goed. Ze is echt een kanjer.
week 12
Inmiddels is het voor Sterre geen enkele kunst meer om op commando naar haar mand of bench te gaan. De ingang van de bench kan ze vanuit verschillende posities vinden. Het wachten (dus de zelfbeheersing) wordt steeds langer en iedere keer bij andere situaties getraind. Het wennen aan andere geluiden en plekken moet iedere dag gebeuren. De winkels zijn daarbij natuurlijk belangrijk. In deze Corona-tijd is het wel wat rustiger dan normaal. En als een jonge hond mag ze uitbundig genieten van het hoge gras. Het leven is een feest (!) met bijna 12 kilo…….
week 13 keukenkast fase 1
We leren haar ook de keukenkastjes dicht te doen. Dat is geen tovenarij maar je moet wel weten hoe je het opbouwt. Zo is het aanleren van de target een eerste stap en hier zie je dan ook het vervolg daarop. Stickertjes op de keukenkastjes……
week 13 training
Sterre is heel leergierig. Dat merk je in alles wat je met haar doet. Ze heeft plezier in het trainen en dat maakt het voor ons ook leuk. Om de veertien dagen ziet ze een paar van haar broertjes en zusjes. Dan is het wel even bal. In de tussentijd leert ze dicht bij je te komen zitten en gaat het strak volgen steeds beter. De handtarget wordt aangeleerd, terwijl ze het spelletje Ready, steady….GO…. erg leuk vindt. Denkspelletjes in huis zijn belangrijk. Dus ook voor Sterre. De voorbereiding op de toekomst gaat ook gestaag: wachten bij de stoeprand en het vinden van het bushokje met bankje. We hebben bijna een huishoudhulpje erbij….. het inruimen van de vaatwasser krijgt vorm.
week 14 wandelen en socialiseren
Gewoon lekker aan de wandel met Maze, Mellow en nanny Bo. Even ravotten en socialiseren in het Westerpark. Geleidehonden mogen niet op eigen initiatief het water ingaan. Hou dat maar eens onder controle bij deze waterrat en ruim 20 graden…… Dan maar het in- en uit het water onder commando zetten. Voor de veiligheid toch maar even aan de uitrollijn. Niet dat ze niet kan zwemmen (bijna iedere hond kan van nature zwemmen) maar voor het aanleren dat ze komt als je haar roept. Let ook eens op de uitstekende lichaamstaal van Mellow op 1 minuut 10 als er een hond toch wel erg opdringerig is naar Sterre.
week 14 training
Elke dag op een speelse manier trainen. Dat is niet alleen leuk en leerzaam voor de hond maar ook voor jezelf. En zeker als je bij een hond als Sterre de resultaten ziet. Het oogt gemakkelijk, maar je moet er wel wat voor doen. We zijn begonnen met apporteren, gaan verder met de targettraining en Feikje is bezig om haar te leren de vaatwasser in te ruimen……..In het begin weten ze de eigen naam echt niet, dus dat moet je ook aanleren. De zelfbeheersingsoefeningen blijven belangrijk en worden uitgebreid.
week 15
Wat gaat ze hard en wat is het leuk om haar te trainen: 15 weken oud, dolenthousiast en een en al plezier. Zowel in het trainen als in haar spel. Deze week weer een stapje verder met de keukenkastjes. Daarnaast hebben we het AF en BLIJf geoefend in de praktijk: blijven liggen als de voordeur open is of als de bel gaat. We leggen uit hoe je een hond rustig houdt terwijl je ze leert wennen aan het borstelen, afdrogen of droogblazen. O ja, de vaatwasser leert ze stapje voor stapje opendoen, de vaat erin en weer dichtdoen. Hoewel je voorzichtig moet zijn met traplopen op deze leeftijd, is het wel zaak dat je ze van jongs af aan hieraan laat wennen. Ze moeten het leren. Naar boven is vaak geen probleem, maar naar beneden…… . Wat ook doorgaat is natuurlijk het socialiseren met allerhande andere honden en omgevingen en het op commando naar, maar ook uit het water.
week 16
Als een jonge hond wat ouder wordt dan kun je heel wat meer aanleren. Zolang je maar in de gaten houdt dat het plezier en enthousiasme erin blijft en zolang je de oefeningen maar goed opbouwt. Dat is met Sterre geen probleem. Het monster amuseert zich kostelijk. Ook in de modder. Houd de oefeningen kort en beloon veel in de aanleerfase. De voertjes bouw je in een later stadium ook weer af. Het lijstje van oefeningen deze week is wat langer: Het leren STAAN is eigenlijk zo aangeleerd. Het is ook belangrijk bij het aandoen van het tuigje van een geleidehond. Het vangen van een voertje ook 🙂 Verder: training paardenpoep, zelfbeheersing, en targettraining met het “treat and train” -apparaat. Wil je een praktische toepassing van ZIT en BLIJF? Kijk maar eens naar de oefening bij het fietspad.
week 16: STAAN
Naast het zijn van “baldadig puppy in ontwikkeling” moet ze natuurlijk ook de nodige dingen leren. Zoals het STAAN. Het voorbeeld hebben jullie kunnen zien in het weekoverzicht (week 16) Een korte uitleg hoe je het aanleert.
week 17
Omdat Sterre veel met de handtarget heeft geoefend, is voor haar het aanleren van de lichtknop niet al te moeilijk. Bij de opnames deed ze het voor de eerste keer. Later gaan we dat perfectioneren.
Shapen is gedrag aanleren met hele kleine stapjes. De Mannersminder (treat and train) is daar uitstekend geschikt voor. Tegelijkertijd moet van jongs af aan ook het Openbaar Vervoer aangeleerd worden. Voor de eerste keer op het station en in de trein. Zoekspelletjes (bank, deur, stoep, prullenbak) vindt ze prachtig. Ook het zijn van “voorbeeldhond” bij de eerste lessen op de hondenschool.
week 18: vaatwasser
Sterre vindt trainen leuk en dat helpt zeker bij het aanleren van andere dingen.
Ze is stapje voor stapje aan het leren hoe ze de vaatwasser open moet doen, moet inruimen en daarna weer dicht moet doen.
kin / kop op hand
Met dit keer een praktische tip hoe je op een rustige manier bij de kop van de hond “handelingen” kunt uitvoeren zoals het wegknippen van haren voor de ogen, tanden kijken, tanden poetsen en het oogdruppelen. Honden vinden dit bij hun kop niet fijn. Ga nooit worstelen met je hond. Het wordt van kwaad tot erger. Leer het langzaam aan, stap voor stap. Ze wennen eraan en willen zelfs actief meewerken. Train dit al als het nog niet nodig is. Dan ben je goed voorbereid.
22 weken: oefening vaatwasser klaar!
Dit keer: de voltooiing van de training voor het inruimen van de vaatwasser. Eerder hebben we de verschillende stapjes laten zien. Dit is de afronding van alle stappen in de gedragsketen. Abonneer je op ons YouTube kanaal en je krijgt direct een bericht wanneer een nieuwe video beschikbaar is. BASIC Hondenschool ©