Feikje
Gediplomeerd instructeur en
kynologisch gedragstherapeut
René
Gediplomeerd instructeur en
kynologisch gedragstherapeut
Voorstellen
Ik ben Feikje Wiersma, eigenaar van Basic Hondenschool en getrouwd met René Fransen.
We hebben samen 5 kinderen en leven op dit moment samen met onze 2 honden Pip en Mellow. We hebben regelmatig een hulp- of geleidehond in opleiding zoals recentelijk Sterre waar je het opleidingsverhaal op deze site ook kunt volgen.
De eerste hond
25 Jaar geleden kwam onze eerste hond in huis: de Engelse Springer Spaniel Balou. Niet omdat ik het zo graag wilde, integendeel. Ik was panisch voor honden en begreep totaal niet waarom zoveel mensen een hond hadden. Maar de kinderen wilden héél graag een hond en het was voor mij dé kans om van mijn angst af te komen. Onbekend maakt immers onbemind.
Samen met de kinderen zijn we naar de dichtstbijzijnde fokker gegaan. Een schuur vol met verschillende pups waar geen moederhond te zien was. “Kies er maar één uit, ze zijn allemaal even lief”’, riep mevrouw de fokker. We hadden geen flauw idee dat we hier te maken hadden met een broodfokker en dachten dat het zo hoorde.
Verheugd gingen we naar huis met een wit/zwartgevlekt hondje. Naïef en geen idee hebbende wat het opvoeden en trainen van een hond inhield. Ik had gelukkig wel het benul dat het volgen van een cursus nuttig zou kunnen zijn.
De eerste cursus
Na wat rondkijken kwam ik terecht bij een Martin Gaus hondenschool. In die tijd de enige hondenschool die niet alleen praktijklessen gaf maar daarnaast ook theorie. Er ging een wereld voor mij open. In korte tijd leerden zowel Balou als ik de noodzakelijke basisoefeningen maar wat nog belangrijker was: ik leerde tijdens de theorie heel veel over lichaamstaal, inprenting, hoe honden leren en waarom honden doen wat ze doen.
Tot mijn stomme verbazing vond ik het trainen van een hond helemaal niet zo moeilijk. Volgens de instructeur had ik er zelfs talent voor. Hierdoor verdween mijn angst voor honden en er kwam iets anders voor in de plaats:
een honger naar meer kennis over dit fantastische dier.
Zoveel honden…..
Na Balou kwam er al snel een tweede hond in huis, een Siberische Husky. Totaal wat anders en toch wel wat moeilijker om in het gareel te houden dan een Spaniel.
Het volgende project was een Labrador van het KNGF, ik werd puppywalker. In 5 jaar tijd hebben we 4 Labradors en diverse kruisingen klaar gestoomd voor de verdere opleiding tot blindengeleidehond. Tussendoor kwam er nog een Duitse Herder die opgeleid moest worden tot politiehond.
Omdat ik zoveel mogelijk wilde weten over allerlei verschillende rassen en over alles wat maar met honden te maken had, stortte ik me op het fokken en het showen. Daarnaast hield ik me bezig met het aan de kaak stellen van de broodfok en het redden van honden in nood.
Dat betekende dat we regelmatig pups en volwassen honden opvingen, deze (re)socialiseerden en weer herplaatsten. Boomertjes, een Rottweiler, 2 Schotse Collies, een Teckel, een Cocker Spaniel, Border Collies, een prachtige Poedel, 3 Jack Russels, Bulletjes, Mechelse herder en diverse kruisingen hebben voor korte of langere tijd bij ons gewoond.
Het was een prachtige voorbereiding op wat later mijn passie werd:
het overbrengen van kennis én het trainen van honden.
Clickertraining
Het trainen op basis van belonen was zo’n 20 jaar geleden nog niet echt bekend, laat staan het trainen met een clicker. Toen de methode van positief trainen zijn intrede deed was ik er als de kippen bij. Op deze manier trainen gaf veel meer mogelijkheden en was een stuk hondvriendelijker.
In het begin was er veel weerstand tegen deze manier van trainen; de ouderwetse manier met correcties werkte toch goed? Nu traint het merendeel van de hondenscholen op de positieve manier. Alhoewel ik het een prachtige manier vind om een hond iets aan te leren, ben ik ook van mening dat veel trainers hier weer behoorlijk in doorslaan. Wij niet, want geen enkele trainingsmethode is namelijk enig en alleen zaligmakend. De kunst is om een goede mix te maken van verschillende trainingsmethodes en per hond te kijken wat het beste werkt. Elke hond en ieder mens is immers uniek.
Opleiding en lesgeven
In het jaar 2000 begon ik met lesgeven bij een hondenvereniging. In 2002 kwam ook René bij de vereniging lesgeven, naast zijn drukke fulltime baan.
Omdat ik van mening was en ben dat het trainen van honden en het lesgeven een vak is, besloot ik de opleiding tot kynologisch instructeur I, II en III te gaan volgen. Dit gebeurde bij de Martin Gaus academie in Lelystad. Daarna volgde de HBO opleiding tot kynologisch gedragstherapeut.
En natuurlijk bleef de honger naar nog meer kennis. Het aantal boeken en dvd’s bleef maar groeien. We hebben zo langzamerhand thuis een echte bibliotheek met cursussen, boeken en dvd’s over honden.
BASIC Hondenschool
In 2004 besloten we om een eigen hondenschool te beginnen in Alphen aan den Rijn. We wilden het niveau van lesgeven veranderen en vooral verbeteren. Dit was (op dat moment) helaas niet mogelijk bij de vereniging. Het vinden van een geschikte locatie viel echter niet mee. Het terrein moest groot genoeg zijn, voldoende parkeergelegenheid hebben, verlichting voor de avonduren en een ruimte waar theorie gegeven kon worden. Ook de gemeente werkte niet echt mee; je hebt nu eenmaal een vergunning nodig en daar zijn veel regeltjes aan verbonden.
Inmiddels had ik mijn baan als psychiatrisch verpleegkundige in de verslavingszorg opgegeven en was er helemaal klaar voor om fulltime honden te trainen en mensen te coachen.
Locatie
Uiteindelijk kwamen we op de Olympiaweg 7 in Alphen aan den Rijn terecht. Sinds 1 oktober 2021 hebben we een eigen locatie in Baexem: een perfecte locatie. De opbouw van de lessen werd in kaart gebracht, zo ook de inhoud van de theorielessen. Daarna een website en wat reclame en vervolgens wachten op inschrijvingen. Alle begin is moeilijk; we begonnen met 3 cursisten…….
Gelukkig kwam daar snel verandering in. Met name door mond op mond reclame steeg het aantal cursisten al snel. Op dit moment staat de teller al boven de 5.000 !! Dat gaan we voortzetten in Noord Limeburg.
Cursusmateriaal
Om up-to-date te blijven en om de inhoud van onze eigen cursussen te verbeteren, volgde (en volg) ik een groot aantal seminars en trainingen bij bekende instructeurs in Nederland, Amerika, Canada, Engeland en Tsjechië. Met al die kennis op zak werden onze lessen steeds afwisselender en leuker. Vooral ook onze eigen ervaringen hebben we weten te vertalen in ons lesmateriaal en onze leermethode. Cursisten geven regelmatig aan dat ze bij ons ontzettend veel leren en regelmatig ‘wauw momenten’ hebben doordat ze inzicht krijgen in de omgang met hun hond. Daar zijn we ongelooflijk blij mee!
Wanneer je goed werk levert en vernieuwend bent dan loop je natuurlijk het risico dat je methode en lesmateriaal schaamteloos gekopieerd worden. En dat zien we dan ook gebeuren bij hondenscholen in de directe omgeving maar ook daarbuiten. Dat moet wel betekenen dat we goed werk leveren, toch?
Rots in de branding
Het opzetten van een goedlopende hondenschool, het lesgeven in weer en wind, het leveren van kwaliteit en het onderhouden van veel contacten kan ik natuurlijk niet alleen. En dat hoeft gelukkig ook niet: René is er altijd voor me. Tussen neus en lippen door heeft hij het diploma kynologisch gedragstherapeut gehaald en ondanks zijn drukke baan (directeur Bedrijfsvoering / CFO van het Centrum van Kennis en Communicatie bij de Rijksoverheid) staat hij 4 keer per week samen met mij op het trainingsveld.
Hij heeft een enorm doorzettingsvermogen, mensenkennis en humor. Hij geeft met veel enthousiasme les en deelt mijn passie voor honden. Zonder René zou ik dit niet kunnen en daar ben ik hem elke dag heel dankbaar voor