Veelgestelde vragen
We krijgen regelmatig vragen van cursisten over uiteenlopende zaken. De meestgestelde vragen hebben we daarom voor je op een rijtje gezet. Grote kans dat jouw vraag erbij staat. Is dit niet het geval? Neem dan gerust contact met ons op.
Eerst bestudeer je de uitleg van een oefening achter de computer om het daarna in de praktijk te brengen. Eerst in een omgeving met weinig tot geen afleiding en daarna oefen je buiten tijdens de wandelingen. Het liefst op verschillende plaatsen.
Iedere cursus kent een logische opbouw met een duidelijke uitleg en uitstekende ondersteuning. Tientallen oefeningen, instructievideo’s en PDF’s om te downloaden staan voor je klaar. Je leert online hoe en wat je kunt doen om een fijne relatie met je hond op te bouwen. De 24/7 hulplijn zorgt er voor dat je je eigen oefeningen kunt filmen en ter beoordeling aan ons kunt sturen zodat we je direct bij kunnen staan als je even hulp nodig hebt.
Ja, met jouw inzet en onze hulp is dat zeker mogelijk. Daar hebben we de basis- en vervolgcursussen voor waar je één keer per week bij ons een praktijkles volgt en één keer per week een theorieles ontvangt die je thuis bestudeert.
Je krijgt van ons op een duidelijke en motiverende manier les. Tijdens de les ga je actief aan de slag met de oefeningen die je in kleine stapjes aanleert. Vervolgens krijg je al het oefenmateriaal thuis gestuurd ondersteund met een instructievideo. Wanneer je elke dag thuis én tijdens de wandelingen oefent zul je zien dat de hond steeds beter op je gaat letten en dat er een samenwerking ontstaat. Daarnaast heb je onze hulplijn 7 dagen per week tot je beschikking voor al je vragen.
Voor alle “hondenvragen” maar ook ter ondersteuning van je lessen. Als je bij ons traint ga je tijdens de les actief aan de slag met de oefeningen. Je krijgt ook huiswerk mee om het geleerde in praktijk te brengen. Want het is leuk als de hond het op school kan, maar het is natuurlijk nóg belangrijker dat je thuis goed met elkaar uit de voeten kunt. Al het oefenmateriaal krijg je thuis gestuurd en ook een instructievideo. We kunnen ons voorstellen dat het ondanks deze hulpmiddelen thuis niet altijd lukt en dat je vragen hebt. We proberen je dan zo goed als mogelijk telefonisch te ondersteunen zodat je weer verder kan.
Vaak krijg je een pup al vanaf 8 weken in huis terwijl de laatste entingen met 12 weken pas gegeven zijn. Fokkers en zelfs sommige dierenartsen adviseren nog wel eens om te wachten met contacten in de buitenwereld totdat de pup zijn laatste inenting heeft gehad. De reden die hiervoor gegeven wordt is vaak dat je het risico loopt dat je pup ziek wordt. De pup is inderdaad wat kwestbaarder in deze eerste periode. Wij raden je desalniettemin aan met de puppycursus te starten al gelijk vanaf het moment dat je de puppy in huis hebt. Vanuit het standpunt van gedrag is deze periode van socialisatie erg belangrijk voor de verdere ontwikkeling van je hond. Veel (positieve) contacten en ervaringen horen hier bij opdat hij zo goed als mogelijk gesocialiseerd wordt. Een slecht gesocialiseerde hond kan op latere leeftijd gedragsproblemen krijgen. Tijdens de lessen bij de puppycursus leren we je hoe je de socialisatie verstandig en verantwoord kan aanpakken. Bovendien doet hij voor en tijdens de les ook nog eens positieve ervaringen op en went hij alvast aan het terrein. Tenslotte: ons terrein is veel schoner en hygiënischer dan de buitenwereld en er worden alleen gezonde honden toegelaten tot de training. De kans op eventuele besmetting is dus minimaal. We adviseren je wel om in de buitenwereld poepveldjes en dergelijke te vermijden. Veel besmettingen van ziekten vinden plaats door contact met uitwerpselen.
De basiscursus is ongeveer hetzelfde als de basisschool voor honden. Tijdens de basiscursus leer je in korte tijd alle basisoefeningen die je nodig hebt om op een prettige manier met je hond samen te leven. De puppycursus (honden vanaf 8 à 9 weken) en de beginnerscursus (de wat oudere hond) zijn bedoeld als voorbereiding hierop. Eigenlijk een soort peuterklas ter voorbereiding op de basisschool. Je leert hier overigens enorm veel: de cursussen bestaat uit vijf verschillende workshops met elk een eigen thema zoals binding, zelfbeheersing, gehoorzaamheid en spel. Elke week volg je een andere workshop. Je kunt alle workshops meerdere keren volgen.
Nee, dat is niet verplicht maar wel aan te raden. De basiscursus is bedoeld voor honden vanaf 12 weken en ouder en is onze meest populaire cursus. Je leert hier binnen korte tijd de belangrijkste basisoefeningen die je elke dag nodig hebt om op een prettige manier met je hond om te gaan.
Voordat er een basiscursus start raden we je desalniettemin aan om eerst met de puppy/beginnerscursus te starten al gelijk vanaf het moment dat je de pup of een wat oudere hond in huis hebt. Vanuit het standpunt van gedrag is deze periode van socialisatie en leren erg belangrijk voor de verdere ontwikkeling van je hond. Veel (positieve) contacten en ervaringen horen hierbij opdat hij zo goed als mogelijk gesocialiseerd wordt en opgroeit tot een sociale hond.
Je kunt je echter gelijk aanmelden voor de basiscursus ook al heb je de puppy/beginnerscursus nog niet gevolgd.
Ja, elke hond is bij ons welkom. Van rashond tot vuilnisbakkie-kruising, van groot tot klein, van oud tot jong en van beginner tot gevorderde. Wij maken in eerste instantie geen onderscheid, omdat we vinden dat het belang van de hond voorop staat. Ongeacht het ras vinden we wel belangrijk dat als een hond reageert op mensen en/of andere honden we als kynologisch gedragstherapeuten graag een beoordeling vooraf maken wat verstandig is. Op basis hiervan geven we een advies of de hond geschikt is om in een groep te trainen of dat individuele begeleiding in de vorm van privélessen beter is. Dat doen we voor de veiligheid van de hond zelf maar ook voor de veiligheid van anderen.
Ja, de clicker is een handig hulpmiddel bij het aanleren van een oefening. Een clicker is een plastic doosje waarin een reepje metaal zit. Wanneer je met je duim op de clicker drukt, klinkt er een metalen click (geluid). Door middel van een click maak je de hond duidelijk dat wat hij nu doet, helemaal goed is en dat hij een beloning heeft verdiend. Het is dezelfde methode die bij dolfijnentraining wordt gebruikt. Alleen daar gebruikt men een fluit om aan te geven dat het goed is, en een vis om mee te belonen.
Nee, je kunt het geluid van de clicker ook vervangen door het gebruik van een specifiek woordje zoals YES. Het is echter wetenschappelijk bewezen dat de hond beter reageert op het geluidje van de clicker dan op gesproken woord. Maar soms is het gebruik van de clicker niet echt handig of je bent hem vergeten. Dan is het wel zo fijn dat er ook nog andere mogelijkheden zijn.
Ter geruststelling: iedere jonge hond verkent de wereld met zijn bek en weet natuurlijk nog niet wat je prettig vindt of niet. Als jouw hond in eerste aanleg dit gedrag vertoont heb je dus geen verknipte hond. Het is iets heel normaals waar je overigens wel wat aan kunt/moet doen. Zodra je bent ingeschreven ontvang je het E-book Puppyinformatie. Dit E-book geeft antwoord op de meest gestelde vragen die kersverse puppybezitters hebben. Daarnaast krijg je nog veel informatie apart en kun je vragen stellen tijdens de puppycursus die elke zondagmiddag wordt gegeven. Ook onze hulplijn staat 24 uur per dag, 7 dagen per week tot je beschikking.
Probleemgedrag kan op ieder moment en op elke leeftijd ontstaan en moet het liefst zo snel mogelijk opgelost worden. Hoe langer je ermee wacht hoe moeilijker het is om het ongewenste gedrag weer om te buigen naar gewenst gedrag. Ongewenst gedrag kan namelijk gewoonte worden. Soms is het volgen van een cursus al voldoende om het probleem op te lossen. In andere gevallen is meer specifieke aandacht en begeleiding nodig. Hier zijn privélessen erg geschikt voor. Bel of mail ons voor een toelichting van je probleem. Wellicht kunnen we dan een afspraak maken voor een privéles en gedragstherapie om het probleem op te lossen.
Ja, met twee personen de training volgen kan uitstekend werken mits beiden op de hoogte zijn van wat er tijdens de vorige les besproken en geoefend is. Dit hoeft geen probleem te zijn omdat je na iedere les een uitgebreide samenvatting van de lesstof per mail toegestuurd krijgt, ondersteunt met een instructievideo.
Het wisselen van persoon tijdens een les is niet aan te raden aangezien de hond daarvan in de war kan raken. De ervaring leert overigens dat het handig is wanneer degene die het meest met de hond omgaat ook de training doet. Daarnaast hebben we nog te maken met aanleg/feeling voor het trainen van een hond. De één is daar handiger in dan de ander.
Het met z’n tweeën bijwonen van de theorielessen is alleen maar gunstig.
Ja, maar we hebben wel een paar voorwaarden. Deze voorwaarden zijn zowel in het belang van je kind als van je hond.
Je zoon of dochter is:
1. oud genoeg om de aangeboden lesstof te snappen en uit te voeren.
2. gemotiveerd genoeg om door te zetten
3. in staat opbouwende kritiek te kunnen aanvaarden
4. bereid om thuis elke dag te oefenen
5. enthousiast genoeg om de lesstof te bestuderen
Tip: laat je zoon of dochter een keer samen met de hond een workshop volgen op zondagmiddag. Tijdens de puppy- of beginnerscursus kunnen wij goed zien en beoordelen of je kind in staat is om zelfstandig een cursus te volgen. Na overleg geven we hier een eerlijk advies over.
Hoe dat komt? Wij jagen geen winst na en willen alleen maar kostendekkend zijn. We willen daarmee een zo’n groot mogelijke doelgroep bereiken door het vooral betaalbaar te houden voor iedereen. In het belang van de hond en uiteraard ook voor jezelf.
Is goedkoop daarmee slechter? Neen, integendeel: wij zijn gediplomeerd instructeur en kynologisch gedragstherapeut. Volgens onze collega’s en de vele, vele (inmiddels duizenden) tevreden cursisten zijn we toonaangevend voor de hele regio. We bieden de allerhoogste kwaliteit in training, faciliteiten, gedragstherapie en begeleiding. Je krijgt eigenlijk het allerbeste tegen de allerlaagste prijs.